Breaking News

Gronkowiec złocisty. Kiedy może dojść do zakażenia?

bakteria

Gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus) jest bakterią, która powoduje poważne infekcje. Często pojawia się ona w szpitalach, dlatego też wysokie ryzyko zakażenia gronkowcem dotyczy właśnie pacjentów szpitalnych. Do zakażenia może dojść jednak na szereg innych sposobów.

Czym jest gronkowiec złocisty?

Bakteria gronkowca złocistego występuje przede wszystkim na skórze człowieka, zwierząt, a także spotykana jest w jamie nosowo-gardłowej.

W niewielkich ilościach nie jest chorobotwórcza, lecz zdarza się, że powoduje poważne dolegliwości, między innymi zapalenia gardła, ropnie, czyraki, a nawet poważniejsze dolegliwości, na przykład zapełnia płuc, mięśnia sercowego czy opon mózgowo-rdzeniowych. Może prowadzić także do zespołu wstrząsu toksycznego.

Niebezpieczne są nie tylko same bakterie gronkowca złocistego, ale również wytwarzane przez nie toksyny – enterotoksyny. Są on odporne na wyższe temperatury – nie niszczy ich nawet gotowanie produktów przez pół godziny.

Gdzie najczęściej dochodzi do zakażenia gronkowcem złocistym?

Zazwyczaj gronkowiec złocisty kojarzony jest jako bakteria szpitalna, ponieważ do infekcji może dojść w placówkach medycznych. Jej nosicielstwo jest dość częste w przypadku personelu szpitalnego, dlatego na infekcje narażeni są również pacjenci.

Do infekcji może dojść na różne sposoby, między innymi drogą kontaktową. Gdy dotknie się powierzchni zakażonej, a potem przeniesie bakterię na skórę, w okolice błon śluzowych, może ona wywołać infekcję. Rzadziej dochodzi do zakażeń drogą kropelkową.

Na infekcje gronkowcem w placówkach szpitalnych narażeni są głównie pacjenci po zabiegach chirurgicznych, z otwartymi ranami, cewnikami, także pacjenci podczas i po antybiotykoterapii.

Warto także wskazać, że gronkowiec złocisty może występować w produktach spożywczych. Wtedy wytwarzane przez niego enterotoksyny mogą wywoływać zatrucia gronkowcowe. Występują między innymi w nieprawidłowo przechowywanych produktach mięsnych, nabiale, sałatkach. Często zdarzają się zakażenia podczas jedzenia nieprawidłowo przygotowanych lodów.

Gronkowiec złocisty – jak zapobiegać infekcji?

Najlepiej zapobiegać zakażeniami gronkowcem złocistym. Aby zmniejszyć ryzyko, należy pamiętać o poniższych zasadach:

  • często myj ręce, zwłaszcza wtedy, gdy dotykasz powierzchni wspólnych, witasz się z innymi osobami przez podanie ręki
  • pamiętaj o odpowiednich zasadach higieny podczas wymiany opatrunków, cewników i innych produktów medycznych
  • wyrzucaj starsze produkty spożywcze, które mogły ulec zepsuciu